maandag 31 januari 2011
Parade di Blaas Oranjestad 2011
l
Sandro is zaterdagavond terug gekomen uit Curaçcao en zondagmiddag zijn we met z'n allen naar de "Parade di Blaas" geweest in San Nicolaas. Een kinderparade met vrolijke ballonnen (blaas = ballon in het Papiaments). Angelo was niet helemaal lekker, maar werd snel vrolijk toen hij een stok met allemaal ballonnen kreeg en een leuke hoed van een van de deelnemertjes.
vrijdag 28 januari 2011
Reina Beatrix luchthaven
In een leeg huis teruggekomen. Sandro is namelijk nog op Curaçao voor het congres van de Nederlandse Hartdagen, dat afgelopen donderdag is begonnen. De kinderen hadden maandag en dinsdag vrij van school in verband met Betico Croes dag en mochten daarom mee op vakantie. Betico Croes is erg belangrijk geweest in de weg naar het bereiken van de "status aparte" op Aruba. Zijn geboortedag is altijd een nationale feest- en dus vrije dag hier. Verder kijken nu uit naar de carnaval die eraan zit te komen en hier altijd een ware happening is. In aanloop daarvan is er vanaf nu elk weekend wel iets te doen (zoals dit weekend de Parade di Blaas in San Nicolaas). Eén week na carnaval verwachten we ons volgende bezoek op Aruba: onze oude buren uit de binnenstad van Den Bosch! Dus al met al genoeg om naar uit te kijken.
Luchthaven Reina Beatrix
Minivakantie Curaçao dag 4: Jan Thiel Baai
Jan Thiel Baai.
Dinsdagochtend. De ochtend voor het vertrek van mij en de kinderen. Nog zoveel moois te zien, maar het is helaas alweer voorbij. Vanmiddag om kwart voor 5 moeten we al inchecken voor onze terugvlucht. We zijn nog even naar de Jan Thiel baai gereden. Dit is vergelijkbaar met Nikki's Beach op Aruba: luxe loungestoelen, barretje/restaurantje. Veel luxe en vooral - wat wij minder leuk vonden - veel Nederlanders. Maar we gingen er naar toe om de baai te zien en die was inderdaad erg mooi.
Rond het middaguur nog even warm gegeten daar. Frietjes en spareribjes gaan er altijd wel in bij de kinderen. We kijken terug op een korte, maar zeer geslaagde vakantie. Curaçao heeft veel te bieden en we gaan zeker nog een keer terug om de rest te zien.
Schottegat, gezien vanaf de Julianabrug.
Minivakantie Curaçao dag 3 middag
donderdag 27 januari 2011
Minivakantie Curaçao dag 3 ochtend: Zwemmen met de Dolfijnen
De derde dag zijn we s ochtends naar het Seaaquarium geweest en hebben de kinderen en Sandro heerlijk een Dolfijnen interactie gehad. Bij de Dolfin Encounter mag je ze aaien, kussen en knuffelen. Zwemmen met de dolfijnen kan ook (vanaf 8 jaar), maar dat vond Laura iets te ruig (volgende keer??). Helaas had Sandro veel last van zijn oog, zodat we die dag nog met spoed naar de oogarts zijn geweest. Met medicijnen/druppels is het allemaal weer goed gekomen gelukkig.
Na de Dolfin shallow water interactie zijn we nog het Zeeaquarium ingeweest. Het zeeaquarium is niet gemoderniseerd en zag er nog hetzelfde uit als in de jaren 90 toen ik er was geweest, maar voor de kinderen was er genoeg te zien en te voelen (zeesterren!). Het eten geven aan de haaien was indrukwekkend.
Strand bij Sea aquarium
Minivakantie Curaçao dag 2 deel 4: baaien
Na het heerlijke eten bij Jaanchi's zijn we langs de Curaçaose baaien teruggereden. Curaçao heeft geen mooie langgerekte zandstranden zoals op Aruba, maar allemaal kleinere baaien. Wij vonden Knip het mooiste (Playa Abou). Het is een schitterend gezicht om vanaf de heuvel beneden de baai in te kijken. Doordat de baaien klein zijn is het wel erg druk. Ook veel Nederlanders.
Curaçao is sowieso veel meer Nederlands georiënteerd als Aruba.
Kenepa (Knip Baai/Playa Abou)
Het is een leuk gezicht om al die mooi bruin getinte kindjes te zien spelen in het spierwitte zand. Wat een mooie kleur hebben ze. Je krijgt er - in combinatie met de azuurblauwe zee - een heel vrolijk gevoel van als je naar ze kijkt.
woensdag 26 januari 2011
Minivakantie Curaçao dag 2 deel 3: lunchen bij Jaanchi's
Bij een rit naar Westpunt mag zeker een bezoek aan Jaanchi's niet ontbreken. In vele reisboeken wordt zijn restaurant beschreven. Er is geen menukaart, maar Jaanchi zelf is de wandelende menukaart. Hij komt aan je tafel zitten (kies maar welke taal: ook Nederlands is geen probleem) en met de nodige grappen vertelt hij dan de gerechten die er zijn. Natuurlijk staat leguanensoep, gestoofd vlees, gebakken banaan en geitenvlees ook op het menu. Echt heerlijk Antilliaans eten. Ik heb in ieder geval gesmuld.
Terwijl je eet vliegen de suikerdiefjes (barika hel, spreek uit: gil) vrolijk langs. Op zondag is er live muziek en ze komen zelfs aan je tafel zingen. Kortom: hier moet je geweest zijn.
Er is alleen één minpuntje: de Antiliaan vindt het geen probleem om anderhalf tot twee uur op zijn eten te wachten. Die gaat gewoon domino spelen of kaarten. Dus als je haast hebt: trankilo, trankilo.......
Minivakantie Curaçao dag 2 deel 2: landhuizenroute richiting Westpunt
Landhuis Papaya
Na het bezoek aan Otrobanda in de vroege ochtend, zijn we richting Westpunt gereden. Er gaat maar een weg hier naar toe. Vanaf Hato (vliegveld) de rotonde Zetu richting Westpunt volgen. Op deze rotonde staat in het Papiaments "plenchi di trafico" (letterlijk: plein van het verkeer), wat ik wel erg grappig (lees: letterlijk) vertaald vond.
Kas di Pali Maishi
We hebben veel prachtige landhuizen gezien. Sommige van binnen, andere alleen van buiten. Van bijgaande foto's vonden we Landhuis Papaya erg mooi. Het steekt schitterend af tegen het omliggende landschap. Bij landhuis Kas di Pali Maishi binnen kreeg je een goed idee van het leven van vroeger. Op Curaçao zijn er veel slaven geweest. Daarom is de bevolking hier ook een stuk donkerder dan op Aruba. In het Papiamento zit ook een verschil. Op Curaçao wordt alles geschreven zoals je het uitspreekt (voorbeeld: broodje zou dan zijn: broodtje). De C kent men bijna niet. Op Aruba is een huis "cas". Op Curaçcao "kas". En verder is de "o" hier vaak een "u" (Aruba: pasco = kerst en op Curaçao pascu).
Landhuis Dokterstuin
Wat ons tijdens de rondrit op viel was dat je op Curaçao nog lekker door kunt rijden. Het is er rustiger op de weg, sommige wegen zijn 2 of 3 baans en qua wegen waan je je in het Nederland van een jaar of 10 geleden. Op een van de foto's zie je een nog in gebruik zijnd oud ANWB bewegwijzeringsbord.
ANWB wegwijzer
Veel historie op te zien. De landhuizenroute is een echte aanrader. Voor sommige moet je de weg af, maar met onze Wara wara (Tom tom) natuurlijk geen enkel probleem.
zondag 23 januari 2011
Minivakantie Curaçao dag 2 deel 1: Otrobanda
Julianabrug, gezien vanaf Otrobanda.
Brionplein
Dag 2 van onze Curaçao vakantie zijn we de andere kant van Willemstad gaan ontdekken. De huurjeep hadden we geparkeerd bij de Renaissance shoppingmal, waar allemaal leuke winkeltjes zijn. Zelfs een Douwe Egberts café ontbreekt er niet. Het Riffort is hier ook en je kunt dan de oude muren van de stad zien. Met al die gekleurde gebouwen ziet het er daar heel vrolijk uit.
Curaçaose vlag Brionplein
Kura Hulanda
Vervolgens zijn we via het Brionplein Otrobanda ingelopen. Dit betekent in het Papiaments: "aan de andere kant, dus aan de andere kant van de brug". Midden op het plein vind je de Curaçaose vlag. De kleine ster op de vlag symboliseert Klein Curaçao (waar we overigens niet zijn geweest) en ook staat er een standbeeld van Brion. Het plein draagt de naam van Admiraal Pedro Luis Brión, een Curaçaoënaar die veel heeft bijgedragen aan de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijd in de 19e eeuw. Het plein wordt ook wel Awasá genoemd. Dit komt van awa salu, hetgeen zout water betekent.
Van hieruit hebben we Kura Hulanda bezocht. Dit is een gedeelte van Otrobanda dat helemaal is opgeknapt door een Nederlander. Otrobanda was vroeger helemaal verwaarloosd en veel huizen zijn nu schitterend opgeknapt. Er is een museum en een hotel waar je veel van de geschiedenis kunt terugzien. Het ziet er werkelijk schitterend uit.
Abonneren op:
Posts (Atom)