De volgende stop tijdens onze Cuba reis was Trinidad. Als er één plaats fotogeniek is, is het deze wel. Op elke hoek van de straat zou je wel een foto willen schieten. Van muziekmakende mannen tot ossenwagens en oldtimers: deze stad is geweldig. We bleven er 2 dagen, waarvan 1 dag de stad zelf en 1 dag een bezoek aan de mooie suikerdal vallei.
Ook deze stad is door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De originele keienstraatjes en de pastelkleurige huizen wekken de indruk alsof de tijd hier letterlijk stil is blijven staan. De stad is een belangrijk centrum geweest voor de handel in suiker en slaven. Rondom de Plaza Mayor, wat het hart van Trinidad is, zie je de rijkdom van de landeigenaars. Hier bevindt zich ook de "Casa de la Musica", waar elke avond live muziek is. Dit is een plek die lang blijft hangen in je herinnering.
Doordat Trinidad een lange periode van isolement heeft gekend is het stratenplan van vroeger nog steeds intact. Het centrum is prachtig gerestaureerd, tot de straatlantaarns toe. Het voelt hier een beetje alsof je in een film zit, zeker als er ook nog oldtimers en ossenkarren langs komen.
Plaza Mayor, met bovenaan de trappen van de "casa de la musica"
We bezochten 1 dag het stadje zelf en 1 dagje hebben we een excursie geboekt naar de suikerdal vallei, waardoor het een leuke afwisseling was in dit gedeelte van Cuba. De tweede excursie naar de Topes de Collantes ging vanwege de tijd niet meer. De casa in Trinidad die we hadden geboekt had namelijk de eerste nacht geen plaats en door de wisseling van casa 1 naar casa 2 misten we net de excursie Toppes de Collantes die om 9 uur s ochtends vertrok.
De eerste avond, bij aankomst, regende het. Ondanks dat had de stad vanwege de vele pastelkleurige gebouwen een vrolijke uitstraling. Vooral rondom het stadsplein is het super gezellig.
We aten die avond bij "Taberna La Botija", een particulier gerund restaurant waar altijd wel een leuk bandje speelt en je in de rij moet wachten om een tafel te krijgen (zeker doen, het wachten wordt beloond). Ik at er vlees aan spiesjes, met stukjes ananas en paprika er tussen, op een aparte manier geserveerd en maar 7 CUC.
straatbeeld Trinidad
Sandro & Angelo voor "Casa de la Trova"
Muziekbar La Canchánchara
Verder nog een leuke tip voor als je in Trinidad bent. Vergeet niet langs Muziekbar La Canchánchara te gaan. Hier serveert men hèt typisch drankje van Trinidad. Misschien een iets minder bekende cocktail dan de mojito maar het verdient zeker jullie aandacht. Het werd in eerste instantie samengesteld om de onafhankelijkheidsstrijders uit de 19e eeuw "op te peppen" en meer weerstand te bieden tegen ziektes. Van origine werd het warm geschonken en het bestaat uit rietsuiker likeur, honing en limoen. Je drinkt het uit deze aardewerken beker (zie foto hieronder; recept bij mij op te vragen!).
Een van de grootste onafhankelijkheidsstrijders Generaal Antonio Maceo dronk regelmatig Canchánchara en hield scherp toezicht op de samenstelling er van. Het wordt namelijk altijd geschonken met rietsuiker en geen rum. Later in de jaren '80 tijdens de renovatie van het historisch centrum van Trinidad, werd dit traditionele drankje nieuw leven ingeroepen. Tegenwoordig kun je dus aan de muziekbar "La Canchánchara" dit typisch Cubaans drankje nuttigen, onder het genot van live muziek. Dit hebben we natuurlijk niet overgeslagen.
En trouwens over muziek gesproken: we kregen in de casa hier in Trinidad spontaan een CD kado met Cubaanse muziek. Zo leuk! Hij heeft al een paar keer opgestaan hier thuis, waardoor het vakantiegevoel blijft.
Lada's en paarden: terug in de tijd
Vrolijk gekleurde huizen
Verder zijn we naar het "Museo Historico Municipal" geweest, vanwaarvandaan je een prachtig uitzicht over de stad hebt en op de klokkentoren van de "Convento San Francisco".
Kijk goed of er geen mensen op de trap zijn, want er kan maar 1 iemand tegelijkertijd klimmen of dalen.
Uitzicht over de stad vanuit het museum
Overal keien/kinderkopjes
Wil je tussen de middag een lekker croissantje of broodje eten in plaats van weer warm, dan is er ook een lekkere Pasteleria, genaamd "Dulcinea". De bladerdeegtaartjes met fruitvulling mòet je hier zeker proberen.
Elke straat is wel een foto waard
Casa El Holandes, waar we logeerden
We logeerden in Trinidad ondermeer bij "Casa El Holandes", via een tip van iemand geboekt. Herman, de Nederlandse eigenaar, is getrouwd met een Cubaanse en helemaal geïntregreerd daar. Zijn personeel, waarvan hij er genoeg heeft (!) kookt heerlijk en zelf praat hij je graag bij over zijn mooie stad en leven tot nu toe. Zo wist hij ons ook te vertellen dat hij op Aruba gewerkt heeft en nu afwisselend in Spanje en in Cuba woont. Goed bekeken Herman. Een echte aanrader voor een goede casa in Trinidad. Het ligt ook heel centraal. Zo ben je in 3 minuutjes in het centrum.
Paladar Vista Gourmet: helaas bewolkt hier, maar het uitzicht is prachtig.
Ook hebben we een avond gegeten bij Paladar Vista Gourmet, met spectaculair uitzicht op de oude stad. De kip met gevulde tapenade en honing is er goddelijk. Vista, de eigenaar, is sommelier, wat het een van de weinige restaurants met goede wijn maakt. Wijn is schaars en dus duur op Cuba. Hier drink je liever rum of cocktails, maar als je dan toch zin hebt in een goed glas wijn, ga dan hier eten.
Vlees verkoop!
Oldtimer truck in de stad
Blik naar binnen vanuit de straat centrum Trinidad
Veel auto's zijn prachtig gerestaureerd en rijden nog steeds als een trein.
Einde van de dag is het heerlijk om even af te koelen aan het nabij gelegen strand "Playa Ancon". Op de weg er naar toe zagen we zelfs flamingo's. Het strand verhuurt zelfs enkele ligbedden.
Playa Ancon, nabij Trinidad
Advies: combineer je bezoek aan de stad Trinidad met een of meer excursies, waarvan de "Valle de los Ingenios" en "Topes de Calantes" de mooiste zijn. Vanwege de vele foto's schrijf ik over de excursie in een volgende blog. Lees je mee?