Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geëmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

woensdag 23 februari 2011

Historische begraafplaats Sero PatrishiNet om het hoekje bij ons huis is een historische begraafplaats te vinden. Ik ben er vanochtend eens even wezen kijken. Het is een protestantse begraafplaats uit de 19e eeuw. Hier liggen enkele commandeurs van Aruba begraven. Hendrick Martens was de 1e commandeur van Aruba (bestuurde het eiland in 1660).Op de begraafplaats van Sero Patrishi ligt majoor Simon Plats. Deze commandeur bestuurde Aruba van 1826-1827. Er zijn hier slechts 16 graven te zien. Tot 1848 droegen de gezaghebbers van Aruba de titel commandeur. De commandeursgraven worden ook wel koloniale graven genoemd. De graven hebben een halfcilindische vorm en liggen op een bodemplaat. De oudste graven zijn bekleed met kalkzandpleister en daarna witgekalkt. Aan het kalkwater werd vaak aloë toegevoegd.


Foto: graf van Simon Plats. Was van 1826 tot aan zijn plotselinge dood op 14/08/1827 commandeur van Aruba. Hij was in 1822 van Curaçao naar Suriname vertrokken en had daar de majoorsrang verworven. Zijn benoeming tot commandeur van Aruba was een beloning voor zijn toewijding en werklust. Hij heeft slechts 8 maanden gefuntioneerd, maar tijdens deze periode heeft hij veel brieven geschreven waaruit zijn voornemen om van Aruba een gezonde kolonie te maken overduidelijk blijkt. De tekst op zijn graf is nog goed leesbaar.Deze begraafplaats is een zeldzame getuige van de koloniale geschiedenis van Aruba. In 2004 is deze plaats gerestaureerd door het Monumentenbureau van Aruba en de financiering is gebeurd door de Vertegenwoordiging van Nederland in Aruba. Op loopafstand van ons huis gelegen, dus een bezoekje waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten