Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geëmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

woensdag 6 september 2017

Santiago de Cuba: rum voor de oren
Na een lange autorit in de gehuurde mini-van met chauffeur kwamen we aan in de muziek stad Santiago de Cuba! Pedro van "casa Santa Rita" verwelkomde ons met een heerlijke verse smoothie en vanuit het boventerras daar hadden we een schitterend uitzicht over de stad. De rode daken en pastelkleurige huisjes en de torens kenmerken de stad, waar uit elke hoek van de straat muziek klinkt.Uitzicht vanuit het dakterras van de casa


De casa lag vlakbij de trappen van Padre Pico, vlakbij de karakteristieke wijk Tivoli. Een zeer fotogenieke plek. In de loop der eeuwen hebben zich in de wijk Tivoli verschillende bevolkingsgroepen gevestigd, zoals Puerto Ricanen, Jaimaicanen, Arabieren, Dominicanen en Chinezen. Begin 18e eeuw arriveerden er Fransen uit Haïti die winkels, muziekscholen, theaters en hotels begonnen.

 Escallinata de Padre Pico (steile trap tussen de straten Santa Rita en Joaquin Catillo Duany)

 Pastelkleurige huisjes (uitzicht vanaf bovenaf de trap)


Santiago de Cuba is de meest muzikale en meest hartstochtelijke stad van Cuba. Het is ook de stad waar de hitte en de heuvels de mensen tot een langzaam ritme dwingen. Want het is steil en in combinatie met de hoge luchtvochtigheid merk je dat meteen. In deze opwindende stad wordt veel gedanst en gefeest, vooral tijdens de carnaval in juli. Deze misten we net, omdat we de week ervoor in de stad waren. Wel stonden de afzettingen en bankjes al klaar op de parade route. De stad ligt verder ingeklemd tussen de "Sierra Meastra" en de zee en is qua inwonertal de 2e stad van Cuba. In 2012 veroorzaakte tornado Sandy veel schade.

We hebben een stadswandeling gemaakt en vonden het uitzichtpunt vanaf "Balcon de Valazquez" heel mooi Dit uitkijkpunt is genoemd naar de Spaanse conquistador Bartolomé Masó.  Je kijkt uit naar Tivoli, het Parque Céspedes en de baai.

 Uitzicht vanuit Balcon de Velazquez In de 16e eeuw werd hier een klein fort gebouwd, als onderkomen voor het geschut voor tijdens een belegering. Nu zijn er alleen nog brokstukken van de oorspronkelijke muren over. Je vindt er ook enkele mooie bronzen tondo's (ronde uitsnede in reliëf) met portretten van Diego Velazquez onder andere.Het "Parque Céspedes, dat vroeger Plaza de Armes heette, is het hart van de stad.  Op dit plein vind je prachtige monumentale gebouwen. Op de hoek van het plein ligt Hotel Casa Granda. Ga hier naar de bovenste etage en neem een cocktail daar op het dakterras. Echt doen (minimale consumptie van 3 CUC verplicht om met de lift naar boven te mogen, maar dan heb je ook echt wat).

 Parque Céspedes
Rondom het plein diverse leuke straatjes, zoals de Calle Heredia: een straat vol muziek en festiviteiten.


 Het fantastische uitzicht vanaf het dakterras van Hotel Casa Granda. 


's Avonds aten we heerlijk in de Casa. De eigenaar is een gepensioneerd specialist waardoor er nog een leuk gesprek ontstond tussen hem en Sandro over de gezondheidszorg in Cuba. Die is namelijk erg goed, behalve op het gebied van medicijn verstrekking. Door grote tekorten kunnen sommige medicijnen niet geleverd worden, wat natuurlijk problematisch is. 

 Plaza de la Revolucion met het monument voor generaal Antonio Maceo

De volgende dag stonden er 2 excursies op het programma: de El Cobre kathedraal en Castillo del Morro. Deze 2 konden we combineren in een taxi tour van 1 dag, waarbij we als extraatje nog even over de Malecon reden, met natuurlijk een foto bij het Cuba logo.


De El Cobre kathedraal ligt zeer idyllisch op een heuvel. Het is een zeer bekend bedevaartsoord. Niet alleen het uitzicht is overweldigend, maar de basiliek zelf is ook prachtig, getuige Sandro en Angelo. De dames hadden een te korte broek aan, waardoor we helaas niet naar binnen mochten (dom, dom).Foto hierboven: Tripadvisor 
Rondom El Cobre El Cobre van binnen


Terwijl de heren naar binnen gingen moest ik natuurlijk even de Cubaanse snack "Cucurucho" proberen: typisch voor deze streek. Het is een zoete snack gemaakt van kokos, guave, ananas, sinaasappel en suiker. Dit wordt kleingemaakt en vervolgens in een gevouwen bananenblad gewikkeld . Heerlijk.

 Plaza de la Revolucion met monument voor generaal Antonio Maceo 


Ook stopten we bij de "Santa Ifigenia Cemetery", waar in december 2016 de urn met as van Fidel Castro is bijgezet. Hier vindt dagelijks een ceremonie plaats met wisseling van de wacht. Je mag niet te dichtbij komen vanwege de strenge bewaking.
 Eindigen op de Malecon is natuurlijk altijd leuk en gelukkig wilde de taxi chauffeur ook even wachten hier. Vele foto's en ervaringen rijker en teveel voor in 1 blog, bewaar ik Castillo del Morro voor mijn volgende blog. Even aanmelden als email follower op de homepage en je ziet vanzelf wanneer ie online staat.


 De Casa in Santiago de Cuba

Ontbijt bij de casa

 Lieve mensen, geniet met mij mee en word ook verliefd op het mooie Cuba. Tot snel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten