Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geƫmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

vrijdag 4 maart 2011

De geschiedenis van Carnaval op Aruba


Carnaval op Aruba

Hierbij wat leuke achtergrondinformatie over de Carnaval op Aruba. Bron: www.gooiklikkers.nl:

Op Aruba is carnaval het feest wat waarschijnlijk het grootst wordt gevierd. Dit komt misschien ook, omdat 86% van de bevolking van Aruba katholiek is. Een heel jaar lang bereiden de Arubanen zich voor op carnaval met het maken van kostuums en het ontwerpen en maken van de carnavalswagens. Carnaval is voor Aruba het hoogseizoen of zoals de Arubanen zelf zeggen: "het heet seizoen". Het begint dit jaar op 17 januari en eindigt op 4 maart. Al die tijd zijn er optochten en feesten. Carnaval begint met een kleine fakkelparade die de geest van carnaval opweekt. Deze optocht geeft aan dat het carnavalsseizoen officieel is begonnen.

Aruba viert al sinds 1921 carnaval en de eerste carnavalsparade werd in 1955 gehouden. Carnaval op Aruba is lang geleden door de arbeiders uit Trinidad, die hier in de olie-industrie werkten, naar Aruba gebracht. Het carnaval is natuurlijk in de loop van de jaren wel veranderd en sinds 1971 hoort ook het Tumba-festival erbij. De Tumba is een soort muziek, waarbij ze ook grappen maken over bijvoorbeeld de politiek, maar je kan er ook goed op dansen. Het ritme wordt het 'tambu-ritme' genoemd. De Tumba is vroeger door de slaven uit Afrika naar het Caribische gebied is gebracht. De muziek werd gespeeld op een soort drums, maar nu doen ook andere instrumenten mee, zoals de koperblazers. Er wordt ook een 'Tumba-koning' gekozen en bij de jeugd een 'Tumberito'. En natuurlijk hoor je alle andere, vooral Zuid-Amerikaanse, muziek: de calypso, de rumba, de merengue, de salsa en de samba. Maar er zijn ook bandjes die de Nederlandse Hoem-pa-pa muziek spelen. Er zijn een heleboel carnavalsverenigingen die het carnaval organiseren. Voordat het carnaval echt begint houden de carnavalsbands al een parade om de carnavalshit van het jaar te oefenen en de carnavalsverenigingen zijn ook al bezig met hun repetities. Dit noemen ze de 'jump-ups'.

Dan zijn er nog alle mogelijke verkiezingen van prinsen, koninginnen en missen. Bijvoorbeeld Mrs Carnival, waar alleen getrouwde vrouwen boven de 26 aan mee mogen doen en de Prince & Pancho die gekozen worden tot de beste grappenmakers van het eiland. Ook voor de kinderen zijn er allerlei verkiezingen, zoals de 'Children's Queen Election'. Een belangrijke verkiezing is ook de 'Calypso and Roadmarch Contest'. De 'Roadmarch-muziek' is de muziek die wordt gespeeld bij de straatparades en er wordt elk jaar een Calypso-koning en een Calypso-koningin gekozen. Er is ook een 'Roadmarch' voor kinderen en daar kiezen ze ook een koning en een koningin.

Er zijn verschillende soorten optochten en eigenlijk teveel om op te noemen. Voor de kinderen zijn er o.a. de clownparade, de ballonnenoptocht, de schoolparades enz. De 'Jouvert Morning Party' is een parade die om vier uur 's morgens begint. Dan moet je dus heel vroeg opstaan en daarom noemen ze het ook wel de 'pyjamaparty'. Een hele bekende parade is de 'lighting parade' die wordt gehouden in het donker met duizenden lampjes en iedereen die wel eens in een Disneypark is geweest, weet hoe mooi dit is.

Op de zondag voor Aswoensdag is de 'Grand Carnaval Parade' in Oranjestad. Deze parade duurt uren en uren. Als je staat te kijken moet je genoeg te drinken meenemen en een petje opzetten, want je staat al die tijd in de bloedhete zon. De volgende dag zijn de scholen dicht en zijn er de laatste parades zoals de 'Old Mask Parade'.

Op de avond voor Aswoensdag, wordt een hele grote strooien pop verbrand. Dit stelt koning Momo voor. De vlammen rond koning Momo stellen de dood van carnaval voor. Dit is dan het einde van het carnaval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten