Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geëmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

zaterdag 9 oktober 2010

Oranjestad

Op papa's laatste dag (morgenmiddag gaat hij helaas alweer naar huis) hebben we Oranjestad laten zien. Onder de foto's staat nog wat informatie over de verschillende gebouwen. Vanavond trakteert papa ons op een afscheidsetentje bij Matthew's, een beachsiderestaurant.


Plaza Daniël


Protestantse kerk, Wilhelminastraat. Op Aruba noemen ze een katholieke kerk "misa" en een protestantse kerk "kerki".


Stadhuis van Aruba (voor wie nog trouwplannen heeft!)


De gerestaureerde panden van de familie Ecury aan de Schelpstraat zijn sinds medio 2009 het nieuwe onderkomen van het Archeologisch Museum van Aruba. Hieronder wat meer info over de panden.

Schelpstraat 40:
Een in 1910 of omstreeks dat jaar op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen stedelijke VILLA, ook wel aangeduid als Caraïbische stadsvilla, waarmee wordt aangegeven dat de stijl van het gebouw eerder tot stand is gekomen vanuit een Curaçaose inspiratie of vanuit een voorbeeldwerking uit het zuiden van de Verenigde Staten, het noorden van Zuid-Amerika of vanuit een van de overige Caraïbische eilanden. Het gebouw heeft twee bouwlagen. Volgens een vriendelijke mededeling van Poppy Schouten-Ecury is het gebouw gefaseerd tot stand gekomen. In 1910/1911 zou de eerste bouwlaag zijn gebouwd. De verdieping zou in 1917/1918 zijn gebouwd, omstreeks of vlak na de zogeheten 'kaboutergriep'. Dit is het geboortehuis van onze Arubaanse oorlogsheld de heer Boy Ecury. Na afloop van de restauratie zal in de loop van 2008 het Archeologisch Museum hierin gevestigd worden.Schelpstraat 42:
Op een samengesteld grondplan en in verschillende fasen tot stand gekomen WOONHUIS, waarin onder meer geschakeld een KUNUKUHUIS en een HERENHUIS uit 1929 met TUIN, ERFSCHEIDING en BIJGEBOUWEN.
Het tegenwoordige perceel met gebouw Schelpstraat 42 bestaat uit een NZ-georiënteerd en gedeeltelijk vrijstaand gelegen langgerekt hoofdgebouw, met twee bouwlagen en een kap, alsmede uit een hiervan aan de rechterzijde gelegen en met dit hoofdgebouw verbonden, traditioneel en ouder Arubaans kunukuhuis met één bouwlaag en met zadeldak met aankappingen over de galerijen. Het is aannemelijk dat het traditionele huis in 1929 bij de gereedkoming van het herenhuis onderling verbonden hierbij betrokken werd. Links van het herenhuis ligt een bijzonder vormgegeven poortje, dat de entree vormt tot een langs de linkerzijgevel lopende steeg, waarmee de achter het pand liggende tuin kon worden bereikt.

Kunukuhuis.
Dit woonhuis is aan het eind van de 19de eeuw (rond 1870) tot stand gekomen in een traditioneel ambachtelijke bouwstijl en staat met de nok evenwijdig aan de Schelpstraat en haaks op de hoofdrichting van het gebouw 1929'. Het gebouw vormt samen met Schelpstraat nr.44 het oudste onderdeel van het Ecury-complex. Het gebouw heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit een kern met aan de langszijden een galerij. In het verlengde van de zuidgalerij bevindt zich tegen de oostgevel een bouwvolume op een rechthoekig grondplan. De kern bestaat uit een bouwlaag met zolder en zadeldak, gedekt met kruispannen.


Een batido kraampje. Batido is een vers sapje van bijvoorbeeld mango, ananas, aardbei etc. Je kunt het niet bij restaurants bestellen, maar je koopt het langs de weg bij een kraampje. Heerlijk!


Voormalig muntmuseum. Mooi historisch gebouw.Oranjestad, vlakbij de haven.

1 opmerking:

 1. Compliments for your blog and pictures included, I invite you to see the photo blog,
  CLICK PHOTOSPHERA

  Each week released a new album

  Greetings from Italy

  Marlow

  BeantwoordenVerwijderen