Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geëmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

zaterdag 24 december 2011

Bon Pasco y feliz aña nobo 2012

Wij wensen alle volgers van onze blog hele fijne kerstdagen en een heel gelukkig, gezond en sportief 2012!

Bovenstaande foto is door vrienden van ons genomen die Aruba bezocht hebben. Het jaar is voorbijgevlogen en we hebben gezellig wat Nederlands bezoek hier op ons mooie eilandje mogen verwelkomen. Ook ik, als Makamba, ben erg trots op Aruba. De kleuren van ons shirt op de kerstfoto zijn dan ook van de Arubaanse vlag.

Terugblikje New York: bij Macy's Santaland op de foto met Santa Claus!

We hebben dit jaar veel gereisd. De laatste was naar New York, waar we al even van de kerstsfeer mochten proeven. Na terugkomst was het al meteen de laatste schoolweek van de kinderen voor de kerstvakantie, die werd afgesloten met een gezellige eindejaarsviering. Muziek, lekker eten, elkaar cadeautjes geven: elke klas deed wel iets leuks.

Eindejaarsviering op school: Laura met Marlies samen.

De kinderen met hun van mama en papa gekregen souvenier shirtjes.

Maduro X-mas Village, Tanki Leendert.

Ondanks de hoge temperaturen kom je ook hier in de kerstsfeer. Bijvoorbeeld door een ritje langs de mooi verlichte huizen en winkelcentra. Eentje springt er elk jaar uit. Dit is bij ons in de wijk de Maduro Christmas Village. Een diorama binnen: treintjes die rond rijden, sneeuw, ijsbaan, kabelbaan, lichtjes. Echt schitterend en elk jaar in een andere opzet weer.

Maduro X-mas Village

Nog mooier dan het Diorama van de Efteling!

Angelo kijkt er in ieder geval elk jaar zijn ogen uit en ziet ook allerlei leuke details. Bijvoorbeeld een jongen die brood steelt en die door de bakker achterna wordt gerend. Allemaal uitgebeeld door kleine poppetjes binnen. Al 15 jaar lang werkt deze familie aan de opbouw en elk jaar wordt het mooier en anders.

Verlicht huis, Caya Musica.

Kerststal Paradera 48

In sommige wijken hebben de buurtbewoners samen iets georganiseerd en gebouwd, zoals de kerststal in Paradera. Het geloof speelt hier sterk en de kersttal vind je dan ook vaak buiten terug.

Verlicht huis, Santa Cruz.

Cas di Luz, San Nicolaas

Ook dit jaar weer Cas di Luz in San Nicolaas. Het was nog even de vraag of het door ging, want het is ontzettend kostbaar (energie en opbouw). Dit jaar het thema Aruba: fort Zoutman en een typisch Arubaans cunucu-huisje. Schitterend. Het kindje in de kribbe komt er eerste kerstdag pas bij te liggen.

Ponche Crema en Coecoei

Dan nog wat leuks over de Arubaanse kersttradities. Er worden veel ayaka's gegeten. Dit is bananenblad met daarin een deegrol met allerlei lekkers.

Mijn Papiamentse lerares heeft over de Arubaanse kersttradities een leuk artikel in de krant geschreven, waarin ze beschrijft dat een week voor kerst de "misa di aurora" begint: elke dag om 5 uur in de ochtend een mis waarin liedjes worden gezongen en het evangelie wordt verkondigd. Een gewoonte van vroeger die je nog veel ziet is dat de dames met kerst "ponche crema" drinken en de heren "coeicoei". Het eerste drankje kende ik al (heerlijk). Het tweede niet (Sandro natuurlijk wel) en dat wil ik natuurlijk gaan uitproberen. Dus bij deze een fles gekocht. Schijnt wel sterk spul te zijn, maar dat compenseren we dan maar met lekkere dessertwijn en de kerstwijn die we al in huis hebben.

Op verzoek van de kinderen gaan we dit jaar eens niet naar de Arubaanse, maar naar de Nederlandse kerkmis (Marinierskazerne) en morgen een heerlijk kerstontbijt.

Iedereen hele fijne kerstdagen toegewenst en tot de volgende blog!

(Met dank aan Swinda Schwengle voor wat betreft het stukje over de Coeicoei).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten