Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geëmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

zondag 6 augustus 2017

Cuba: van rum tot sigaren. Deel 1: Havana


Cuba, het  land van de sigaren, de muziek, rum en oldtimers, stond al jaren op mijn "bucket list". Deze zomer is het er dan eindelijk van gekomen. Het land waar het kapitalisme langzaam het communisme verdrijft, maar waar Fidel nog steeds hoog in het vaandel staat en de tijd stil is blijven staan.

Na een zorgvuldige voorbereiding voor wat betreft route, vlucht, overnachtingen en bezienswaardigheden vertrokken we 09 juli 2017 voor maar liefst 3 weken naar Cuba voor een rondreis van West naar Oost over dit 1100 kilometer lange eiland.

Straatbeeld Havana Vieja


 Mooie opgeknapte koloniale gebouwen

We hebben genoten in Havana. We logeerden in zogenaamde "Casas Particulares", bij mensen thuis. Zo heb je direct contact met de locale bevolking die je ook veel leuke tips kan geven. Natuurlijk hadden we ook diverse reisboeken aangeschaft en veel op internet opgezocht, zodat we heel gericht de stad konden bezoeken. Eigenlijk zou een rondreis door Cuba altijd hier moeten beginnen, omdat het echt heel typisch is wat je hier ziet. Ik wil jullie in de komende blogs enthousiast maken voor Cuba. Verwacht geen luxe, maar een prachtig land met afwisselend mooie steden en schitterende jungle. Het is boven verwachting mooi. Ik neem jullie per blog mee naar een andere stad of ander dorpje. Ik zou zeggen: zet wat Cubaanse muziek op, neem een Mojito en leun achterover met je laptop. Veel leesplezier. 

 Bici taxi's ("fiets riksja's)

In Havana Vieja, zeg maar de oude binnenstad, is alles wandelend te doen. Er zijn 4 prachtige pleinen, waarvan de gebouwen door UNESCO op de wereld erfgoedlijst zijn geplaatst: Plaza de la Cathadral, Plaza des Armes, Plaza San Francisco en Plaza Vieja. Tussen deze pleinen door ligt de Calle Obispo, waar ondermeer de oude apotheek Tagquechel te bezoeken is.

 Een wandeling door de oude binnenstad levert op elke hoek wel een mooi plaatje op

 Cabrio old timer taxi en daarvoor een gele Coco taxi

Daarnaast zie je overal prachtige Oldtimers rijden, waardoor het net lijkt alsof je in een film zit. 
We maakten er zelf een rondrit in. 

 Cubaanse souvenirs langs de kant van de weg


Precies halverwege een typisch Cubaans straatje in Oud Havana, vlakbij de kathedraal, zit "La Bodeguita del Medio", letterlijk vertaald "winkeltje in het midden. Deze bar is vooral bekend door het feit dat schrijver Ernst Hemingway hier vaak kwam. Hier drink je een mojito, gemaakt van munt, limoen en rum en rietsuiker. Ook wij moesten natuurlijk proeven.




 Plaza de la Catedral

Een van de meest karakteristieke pleinen van La Habana Vieja is de Plaza de la Catedral.  Een van de vier mooie pleinen die ik hierboven opgesomd heb. Het is wat mij betreft een verplichte stop voor wie het centrum bezoekt.

 Plaza Vieja (Casa del Conde Jaruco )

Plaza Vieja werd in 1559 aangelegd en heette oorspronkelijk "Plaza Nueva", vertaald "het nieuwe plein". In de 19e eeuw, na de verbreding van de Plaza des Armes en de aanleg van de andere stadswijken verloor het zijn functie als centraal plein en veranderde de naam in de huidige. Het plein is prachtig in oude staat hersteld. Rond het plein liggen arcaden en gebouwen uit 4 verschillende eeuwen. Je vindt er ook gezellige restaurantjes. Let bij het kiezen van een restaurant er op of het staatsgerund is of een Paladar, ofwel privé restaurant. De laatste zijn echt veel beter en goedkoper en je wordt er bovendien sneller geholpen. Paladar Donia Eutimia vonden wij erg goed bijvoorbeeld. Een hoofdgerecht kost hier zo'n 7 CUC, wat ongeveer overeenkomt met 7 euro . 

 Fruit verkoop op marktkraampje

 Ontbijtje in de binnenstad bij Trattoria 5 Esquinas

Bij de meeste "casas" kun je voor 5 CUC ontbijten, maar in Havana was dit op ons logeeradres niet mogelijk. We vonden een ontzettend leuk tentje om te ontbijten, wat achteraf door de huiseigenaar van onze casa als "the best of Cuba" werd aangeprezen. Uitgebreid buffet, zelfs met kaas en ham (aanrader).

 Met dit buffet: heerlijk vers fruit en beleg en "jugo's" (= fruitsap)

 Hoe oud en vervallen ook, de gebouwen stralen vrolijkheid uit met hun pastelkleuren

 Zo wordt het fruit en de groente naar de winkeltjes gebracht

Nauwelijks supermarkten: alles op straat

Trek voor een bezoek aan Havana minimaal 2 dagen uit, want er is veel te zien, vooral als je ook nog musea wilt bezoeken. Ook de andere stadswijken zijn de moeite waard. Ga bijvoorbeeld naar Hotel National, waar de Buena Vista Sociale Club vaak optreedt. Binnen hangen posters van sterren als M. Monroe en Amerikaanse Presidenten die hier vaak kwamen.

 Waar de Lada in ons straatbeeld allang weg is, rijdt hij hier volop

 Heerlijk slenteren door Havana 

 Ook typisch: de was "op straat"

Natuurlijk is er ook een andere kant van Havana, namelijk het vuil op straat en de bedelaars, maar als je daar door heen kijkt is het een geweldige stad. Er wordt genoten en de bevolking is vriendelijk, vrolijk en behulpzaam. Ondanks de drukte is het een veilige stad. De meeste casas liggen in de oude binnenstad, waardoor je makkelijk zonder auto kunt. Voor het vinden van leuke casa kun je app "Cuba Junky" downloaden, die daarna ook "off-line" te gebruiken is. 

 Concierge van een schooltje in de binnenstad

 De kleine straatjes komen uit op de mooie pleinen van de stad

 
 De Malecon; de boulevard waar de lokalen rond zonsondergang verzamelen om van het leven en het uitzicht te genieten

Er is geen andere plaats dan de Malecón die de ziel van Havana beter vertegenwoordigt. Deze strandpromenade slingert zich 7 kilometer langs de historische wijken van de stad, van het koloniale centrum tot aan de wolkenkrabbers van Vedado, als een samenvatting van Havana's geschiedenis. Langs deze boulevard vind je veel charmante gebouwen. Vooral als de baai van Havana zich baadt in het licht van de ondergaande zon voel je je de koning te rijk. Wij reden er met de oldtimer cabrio langs.

Boeken markt

 
 Natuurlijk prijkt ook Fidel Castro op de boekenmarkt

Verder hebben we nog de kunsthal bezocht, waar ik nog een schilderijtje heb gekocht. Die vind je in het oude treinstation. Kijk hier sowieso even als je op zoek bent naar een souvenir. Neem je een echt kunstwerk mee, vooral de wat grotere, vergeet dan niet om naar de "5 CUC" zegel te vragen, waarmee je de douane door kan. Dit heeft te maken met het feit dat de Cubanen zelf 90% van hun inkomsten moeten afstaan aan de overheid en er op deze manier controle is. Zonder zegel betaal je die 90% zelf als toerist bij het verlaten van het eiland. Kleine dingetjes gewoon in je koffer doen en dus niet in je handbagage.

 Wandelend kom je langs kraampjes met vers fruit en sap!

 Plaza de Armes

 Plaza de Armes (Havana Vieja)

Op de Plaza de Armes is het altijd druk, omdat het niet alleen prachtig is daar, maar ook verzamelt de jeugd zich hier om te internetten, aangezien dit bijna nergens mogelijk is op Cuba. Onze tieners waren al snel vertrouwd met de kraskaarten en vantevoren hadden we een lijst uitgeprint in welke stad er wel of geen internet is en waar. Het Plaza de Armes ademt verder door zijn vele barokke bouwwerken een nostalgische koloniale sfeer uit. Het plein werd in de 17e eeuw aangelegd ter vervanging van de oude Plaza Mayor, het hart van het religieuze, bestuurlijke en militaire leven van Havana. De Cubaan probeert er wat bij te verdienen door je aan te spreken of muziek voor je te spelen. Met 1 CUC kunnen de ze hele dag eten, terwijl dit voor ons maar 1 EURO omgerekend is. Geweldig toch om ze blij te kunnen maken. Overal wordt muziek gemaakt, maar vooral op de pleinen. Denk bijvoorbeeld aan het typisch Cubaanse nummer "Guantanamera", wat ik nu overigens op heb staan bij het schrijven van deze blog. Heerlijk nummertje!

 De pleinen en straatjes eromheen zijn prachtig gerestaureerd. 


 Lekker genieten samen





 Let ook even op het contrast met de pastelkleurige geveltjes op de achtergrond!


 
 Je zou zo alle schilderijtjes willen kopen!


Aan het eten van een ijsje bij de zeer bekende ijssalon Coppelia in de wijk "Vedado en Plaza) zijn we helaas niet meer toegekomen. Mocht je hier komen, neem dan de trap naar boven, want daar krijg je ijsjes voor de locale prijs (0,20 ipv 2,00). 



 
Het rum museum

Bij een bezoek aan Havana mag ook een bezoek aan het rum museum natuurlijk niet ontbreken. De geschiedenis van de rum gaat terug tot de 16e eeuw, toen men voor het eerst een onzuiver distillaat uit suikerriet maakte. Met de komst van Don Facundo Bacardi werd een nieuwe distillatietechniek geïntroduceerd en kreeg de Cubaanse "ron" internationaal succes. Rum is onderdeel van het dagelijks leven in Cuba. Hoe moeilijk de bevolking het ook heeft, ze worden altijd vrolijk door de rum die daar echt drie keer niets kost. Het is het voornaamste ingrediënt voor cocktails en een geschenk dat wordt geofferd aan de goden van de "santeria". Je krijgt een rondleiding en mag ook proeven. 


Er zijn naast de "silver dry" rum, de goedkoopste die wordt gemixt in cocktails, ook rums die langer gerijpt hebben met een diepere smaak. We mochten er eentje van proeven, maar puur is 1 slokje al genoeg voor dat brandende gevoel in je keel: heftig hoor!


Oude rum drinkt men onversneden en op kamertemperatuur. De "carta blanca" is de populairste soort en wordt op verschillende manieren gedronken, bijvoorbeeld met ijs. De Havana Club is internationaal het bekendst. Hier hebben we dan ook 2 flessen van mee naar huis gekomen, al is het maar voor de sier in de likeur kast, hi hi. 





Natuurlijk mocht een ritje in een oldtimer cabrio niet ontbreken bij ons bezoek aan Havana! We kozen voor een ritje over de Malecon naar de wijken "Centro Habana en Prado" en "Vedado en Plaza".  Daar bezochten we ondermeer de "Plaza de la Revolucion" en reden we langs het "Capitolio", een kopie van die in Washington D.C. Zo'n ritje is af te dingen tot 35 CUC voor een uur per wagen en raad ik iedereen aan. Voor mij het hoogtepunt, omdat je jezelf in een film waant en door het open dak lekker veel van de omgeving kunt zien. Wel goed insmeren, want Cuba is HEET.

 Capitolio

Het Capitolio heeft symbolische waarde en verenigt classicistische elegantie met art-deco elementen. Het Capitool in Washington DC diende als voorbeeld, maar de Cubaanse versie is hoger. Het werd in 1929 geopend door dictator Gerado Machado. Vroeger lagen hier een botanische tuin en het eerste spoorwegstation van de stad. De regering zetelde tot 1959 in dit gebouw en er speelden zich belangrijke episoden uit de Cubaanse geschiedenis af. Na renovatie, die momenteel gaande is, zal de Cubaanse regering hier wederom haar intrek in nemen. 


We hebben zelfs een ode aan de Beatles gebracht, door het John Lennon park te bezoeken. Natuurlijk moesten we even met hem op de foto gaan.

 Plaza de la Revolucion

Plaza de la Revolucion is sinds 1959 het politieke, bestuurlijke en culturele hart van Cuba. Het plein werd aangelegd onder het regime van Batista in 1952 en de meeste gebouwen die er staan stammen nog uit die tijd. Oorspronkelijk heette het "Plaza Civica", maar zoals zoveel plaatsen in de stad kreeg het na de overwinning van Fidel Castro in 1959 een nieuwe naam. Hier werden massa bijeenkomsten gehouden na afloop van de Revolutie en vonden de feestelijkheden plaats ter ere van de alfabetiseringscampagne van 1961. Over dat laatste gesproken: in Cuba is het onderwijs voor iedereen gratis, ook als je aan de Universiteit gaat studeren!



 
 Coco taxi

Jezelf verplaatsen in Havana kan op vele manieren, maar een hele leuke is de Coco taxi. Een soort halve maan waarmee je bijvoorbeeld in de namiddag over de Malecon kunt gaan.


De Cubanen houden van muziek, dus oordopjes s nachts zijn geen overbodige luxe. Havana Vieja leeft echt en op elke hoek is er wel muziek of een feestje. Wij hebben genoten van deze stad en vonden 2 dagen net aan. In de volgende blog gaan we de natuur in naar Viñales en voor de trouwe lezers onder ons: ik ben de beloofde blog over het bezoek van papa/opa aan Aruba en de Arubaanse avonturen niet vergeten hoor. Wat in het vat zit, verzuurt niet zullen we maar zeggen. 

Hasta mañana. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten