Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geƫmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

zondag 23 mei 2010

Arubaans communiefeest


Graag wil ik jullie meenemen in de tradities van Aruba. Een daarvan is de manier van feest vieren. Gisteren waren we op het communiefeest van de kleinkinderen van de oom van Sandro. De communiefeesten op Aruba zijn het tegenovergestelde van de Nederlandse. Alles wordt er uit de kast gehaald om het feest zo geslaagd mogelijk te maken.

Om te beginnen zijn de kinderen er 's avonds gewoon bij, ook al eindigt het feest 's nachts. Het communicantje (in ons geval waren er het 2 uit hetzelfde gezin) is als een echte bruid of bruidegom aangekleed, in wit uiteraard. De meisjes dragen veelal een sluier of hebben een kroontje op het hoofd
. Alle gasten gaan bij binnenkomst op de foto met het communicantje, waarbij de handen van het communicantje netjes gekruist zijn (zie foto). Men begint niet met koffie (sterker nog: dat is niet te krijgen), maar met champagne en bolo preto. Dit is een zwart stukje taart dat alleen bij bruiloften of commmunies e.d. wordt gegeten en dus heel speciaal. Er speelt veelal een goede band met typisch Arubaanse muziek, zoals wals, Son montuno en natuurlijk ook merengue en salsa.Er wordt verwacht dat iedereen goed kan dansen en regelmatig wordt je gehaald voor een dans. Het communicantje opent het feest door een wals te dansen. In dit geval broer en zus. Echt een schattig gezicht. Ongeveer een uur voor het einde van het feest wordt de keuken geopend. Niks patat en biefstuk, maar een groot buffet met rijst, salade, vlees etc. Het is niet ongebruikelijk ook nog een tayo (= bord) voor thuis mee te nemen. Deze avond was ik echt de enige Makamba (woord voor Nederlanders op Aruba) op het feest.


Allemaal donkere mensen en ik de enige lichte. Op het einde van het feest wordt er ten slot nog taart uitgedeeld om mee naar huis te nemen en tijdens het feest vloeit de drank (vnl alcohol) rijkelijk. Natuurlijk wordt niet iedere communie zo uitgebreid gevierd, maar ik vond het leuk jullie een impressie te geven van een typisch Arubaans feest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten