Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geëmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

dinsdag 30 maart 2010

Rapport Laura, Kamperen op Aruba en Lege schappen in de supermarkt

Rapport Laura:

Tijdens het helpen lezen vanochtend vroeg meneer Richard of ik misschien wat eerder wilde komen voor Laura's rapport. Zo had hij wat meer tijd, omdat vanavond iedereen tegelijk komt. Zie hier dan het rapport. De 4 bij lichamelijke oefening is een code voor het zwemmen. Het loopt van 1 t/m 6. Zoals je ziet loopt Laura qua Nederlands flink vooruit op de Arubaanse leerlingen. Daarintegen blijft het rekeninzicht (5) wat achter. Dit was in Nederland ook al zo bij Laura. Ook de tafels en het delen vallen hier onder. Al met al is mama super tevreden met het rapport. Het netjes schrijven (6) en het rekenen (5)gaan we proberen bij te spijkeren. Al met al heeft Laura goed haar draai gevonden in de klas. Het toch niet makkelijk zo'n emigratie, dus petje af voor haar. Hier op Aruba komt het verzuim en te laat komen ook op het rapport. Er moet nog ouderwets een briefje bij het hoofd van de school gehaald worden als je te laat bent of er niet was.

Dan nog wat ander nieuws. De schappen in de winkels zijn aardig leeg, omdat de havenkraan kapot is. Alles moet nu met de hand gelost worden. Dus vandaag maar houdbare volle melk gedronken en zonder peperkoek ontbeten. Met zulke dingen merk je wel dat je op een klein eiland zit.
Nog één dagje en dan begint de paasvakantie op school. De kinderen zijn van 1 april (donderdag) t/m 9 april vrij van school. Men is hier heel erg gelovig. Op goede vrijdag is dan ook alles dicht en gaat het merendeel van de Arubanen naar de kerk.


Met Pasen gaan de Arubanen vaak met hun tentjes op het strand slapen. Hier zie je dat veel Arubanen al een plekje gereserveerd hebben bij de Eagle Beach. Is wel een grappig gezicht voor de toeristen ha ha.

zondag 28 maart 2010

Aruba Ostrich farm


Vandaag dan het kinderfeestje van Angelo.

Van de 7 uitgenodigden kwamen er 4 zonder bericht gewoon niet opdagen. Dit had ik overigens wel een beetje ingecalculeerd omdat je hier weinig moeders spreekt op het schoolplein. Maar met 4 kinderen en dus 6 met Laura en Angelo erbij was het toch heel erg gezellig.

Na het eten van de taart en het uitpakken van de kadootjes (dit laatste is niet Arubaans, want een Arubaan maakt zijn kado pas open als het bezoek weg is omdat het niet netjes is als het direct wordt open gemaakt)zijn we naar de struisvogelboerderij gereden. De kinderen hebben er heerlijk in de speeltuin gespeeld.


Daarna kregen we een rondleiding. Vooral het vasthouden van de voerbak vonden de kinderen prachtig. Daarna gingen de kinderen zelf pizza's bakken. Er stonden allerlei ingrediënten op tafel en er was lekker drinken.
We sloten af door hier op Tanki Leendert nog lekker te spelen, waarna iedereen werd opgehaald.

zaterdag 27 maart 2010

Spiderman taart voor Angelo




Opa en oma Fingal, Darienne en Lucienne zijn vandaag op de koffie gekomen voor Angelo's verjaardag. Er was Spiderman taart en we hebben gezongen. Van oma en opa kreeg Angelo iets voor zijn spaarpot. Ook is Angelo erg blij met zijn echotunnel voor de treinbaan. Dan nog wat minder leuk nieuws. Weer een verkeersdode hier. Het is de zesde in één maand tijd, waarmee het totale aantal fatale ongelukken in 2010 al op 9 is gekomen totaal. De overheid heeft nu ingevoerd dat er geen kinderen meer voorin mogen zitten en er komen flitspalen. Ook worden kinderzitjes verplicht. Dit alles ter verbetering van de verkeersveiligheid. Verder was de kapper vanmiddag iets te enthousiast bij het knippen van Angelo's haren. Ach ja, als dat alles is...
En dan nog Laura: zij krijgt dinsdag haar rapport. Tevens is het dan rapportavond. Geen 10 minuten gesprek, maar iedereen heeft even tijd om de leraar aan te spreken tussen 18.00 en 20.00 uur die avond. Tenslotte is Laura vanochtend met weer een nieuwe salsa for kids cursus begonnen. Weer een level hoger. Terwijl Laura bij de salsa was hebben Sandro en ik even op Noord naar een bed voor het gastenverblijf gekeken. We hebben een leuke gezien met bijpassende nachtkastjes. Nu nog even meten of het past.
De laatste envelop met voetbalplaatjes is vandaag aangekomen per post en we gaan maandag plakken om het boek vol te maken. Mascha danki. Nu eerst morgen het verjaardagsfeestje van Angelo. In Nederland keek ik dan altijd naar het weerbericht als we iets buiten gingen doen, maar hier hoef ik me daar dus geen zorgen over te maken. Ben benieuwd wie er morgen allemaal komen, want de meeste kinderen worden door de oppas of een familielid van school gehaald. Van 2 moeders heb ik wel gehoord dat de kinderen komen. Angelo is er in ieder geval helemaal klaar voor en net als in Nederland geniet ik mee van zijn voorpret.

donderdag 25 maart 2010

Hiep hiep hoera Angelo 6 jaar.


Hiep hiep hoera. Angelo 6 jaar.

Angelo was vandaag al om 6 uur wakker om de slingers en zijn kado te bewonderen (ja, ook de zelfgemaakte uit Helmond kwamen goed van pas).

Van mama en papa kreeg Angelo playmobil en van Laura een voetbalpuzzel en 2 mooie tekeningen. Op één tekening had ze geschreven "het leven begint bij 6". Ik moest wel lachen want dit stond op een groot rond bord bij mijn verjaardag, maar dan met een ander getal erbij ha ha. Mooi afgekeken!

In de klas heeft Angelo cupcakejes getrakteerd van de warme bakker, geglazuurd en met snoepjes erop. Natuurlijk werd er in de klas gezongen en Angelo mocht de instrumentjes uitdelen. Dan nog bij de andere juffrouwen langs, waar hij stickers en plaatjes kreeg. Thuis was Angelo blij verrast door alle verjaardagsmails en iedereen die hem vandaag met skype gebeld had. Het was heel warm om te zien hoeveel mensen in Nederland nog aan zijn verjaardag gedacht hadden. Het doet ons erg goed dat jullie ons nog steeds niet vergeten zijn. Verder hebben we nog gasten op komst voor de mei maand. Wie dat zijn laten we nog even als verassing.
P.S.: Zaterdag heeft Angelo zijn grote mensenfeest en zondag zijn kinderfeestje.

zondag 21 maart 2010

Wandeltocht Noordkust Stima Aruba


Een leuk, maar druk weekend gehad. Lucienne kwam bij Laura logeren en Wim, Lucia, Darienne en Reinier kwamen eten (op Arubaanse tijd, dus 2 uur te laat ha ha).

Vandaag, zondag, zijn we heel erg vroeg opgestaan. De stichting Stima Aruba organiseerde een wandeltocht langs de ruige Noordkust, startende bij Boca Brik (oude Natural Bridge). Om 07.00 uur begon de wandeltocht al(vanwege de temperatuur). Laura en ik hebben gewandeld en we hebben werkelijk schitterende dingen gezien.



We hebben gelopen daar waar je met de auto niet kan komen. Ook zijn we bij Andicurri geweest. Natuurlijk zou dit Aruba niet zijn als we niet zouden eindigen met eten (pan dushi) en drinken

. Stima Aruba is ook tegen de komst van de bouw van een hotel bij Arashi, een hot item nu in het Arubaanse nieuws. Tierra del Sol (golfbaan) wil bij Arashi een luxe hotel laten bouwen en de gasten gebruik laten maken van het strand bij Arashi. Echter, dit strand is tot nu gewoon voor de Arubaan. Men wil hier alles vol bouwen ten koste van de natuur en de Arubaan. Er is dan ook fel protest en dagelijks hoor je over dit onderwerp op het nieuws en in de krant.

zaterdag 20 maart 2010

Arikok National Park






Omdat we donderdag bij Arikok waren lijkt me het leuk jullie iets over Arikok te vertellen.



Arikok National Park beslaat zo’n 18% van Aruba en is een oase van rust, ruigheid en ongereptheid. Er is een landschap te zien vol cactussen, prachtige doorkijkjes richting de ruige kust en indrukwekkende grot- en rotsformaties.






In Arikok National Park vind je ook verschillende plaatsen die van historisch / cultureel belang zijn. Bijvoorbeeld oude nederzettingen en rotstekeningen van de eerste bewoners van Aruba.




Ook het hoogste punt van Aruba bevindt zich in Arikok (Arikok en Jamanota heuvels).Je vindt er ook prachtige vogels, zoals de oranje troepiaal.


donderdag 18 maart 2010

Dia National




Vandaag was het Dia National (de dag van het volkslied en van de vlag). Overal op het eiland was van alles te doen. Arubaanse muziek (wals, mazurka, kai orgel muziek)en overal lekkere Arubaanse hapjes (cuminda crioyo). En natuurlijk hing overal de vlag uit (zelfs uit de ramen van de auto's) en iedereen met kleren in de kleuren van de vlag of T shirts van de Dia National. Zelfs bij ons in de tuin is heerlijke muziek te horen en de geur van eten. Sandro had dienst, dus ik ben met de kinderen op pad geweest. Eerst zijn we naar Park Arikok National gegaan (met de nieuwe auto; welke heerlijk rijdt). Daar was een Arubaans orgel en er waren allerlei festiviteiten. We zijn ook nog even het park in geweest. We hebben er zelfs 2 uilen van heel dichtbij gezien. Het officiële gedeelte was op het Betico Croes Plein, waar ook het volkslied Aruba dushi terra werd gezongen (letterlijk: Aruba, lekker land). Het lied, een wals, werd geschreven door Juan Chabaya Lampe met een compositie van Rufo Wever. Het werd op 18 maart 1976 officieel aangenomen als volkslied.

Tekst in het Papiaments
Aruba patria aprecia
nos cuna venera
chikito y simpel bo por ta
pero si respeta.

Refrein:
O, Aruba, dushi tera
nos baranca tan stima
nos amor p’abo t’asina grandi
cu n’tin nada pa kibre
cu n'tin nada pa kibre

Bo playanan tan admira
cu palma tur dorna
bo escudo y bandera ta
orguyo di nos tur!

Refrein

Grandeza di bo pueblo ta
su gran cordialidad
cu Dios por guia y conserva
su amor pa libertad!

Refrein




We hebben de dag afgesloten met een paar uurtjes strand. Laura heeft heerlijk gesnorkeld en Angelo met zijn plank gespeeld in het water. Natuurlijk ook zandkastelen bouwen en dit alles onder een heerlijk zonnetje en een watertemperatuur van zo'n 25 graden. Heerlijk.
We genieten nog steeds elke dag en wat ook een goed teken is: ik verveel me geen minuut hier.

dinsdag 16 maart 2010

Angelo's 6e verjaardag


Hier even een kort berichtje. Ik heb zojuist Angelo's kinderfeestje geboekt. Het wordt zondag 28 maart en we gaan een "Pizzafari" doen. Wat dit is? Kijk maar eens op http://www.arubaostrichfarm.com/nl/pizzafari.html.

maandag 15 maart 2010

Bustrip Cayenna kleuterschool





In het kader van Dia National was er vandaag een bustocht voor de kleuters, waarvoor ik als hulpmoeder mee mocht. Der vaderlandsliefde staat hier hoog in het vaandel. Eerst werd het Arubaanse volkslied gezongen (met hand op de borst) en vervolgens een toer met de bus. We zijn naar de Guadirikiri grot geweest. Deze grot is beroemd vanwege 2 kamers waar het zonlicht door gaten in het dak doorheen filtert. In de donkere hoeken van de grot wonen honderden vleermuizen. Daarna naar de Fontein grot. Deze grot is de meest bezochte grot van Aruba vanwege de tekeningen van Arawak Indianen op de plafonds. Ook zijn we bij het hondenkerkhof geweest, Valero en Baby Beach. Er werd natuurlijk afgesloten met lekker eten en drinken samen. De bus kwam op Arubaanse tijd het schoolplein oprijden vanochtend, dus we waren ongeveer drie kwartier te laat terug, waardoor Laura op Kudawecha ook moest wachten. Maar ach, dat is normaal hier. Ook wel lekker hoor dat je hier niet op de klok hoeft te kijken.

zondag 14 maart 2010

Impressie van een weekje Aruba. Geschreven door mama







Lieve Carla en Sandro,

Dit weekje was, in afwachting van later, een surprise voor jullie en misschien wel te kort. Wij waren erg benieuwd hoe jullie nieuwe woonomgeving er uit ziet en wat jullie ervan gemaakt hebben. Belangrijkste is, dat wij geproefd hebben hoe jullie je in korte tijd zo goed aangepast hebben aan de nieuwe situatie. De kinderen voelen zich goed op school. Heel leuk dat Angelo op dezelfde school zit waarop ook Sandro gezeten heeft. De Cayenna kleuterschool heeft de uitstraling van het verleden, temeer als je daarbij een ander gebouw waarneemt, waarop met grote letters Don Bosco prijkt. Bijzonder voor ons is, dat de kinderen op deze school de juffrouw een handje moeten geven bij het naar huis gaan. Het schooluniform, een shirt voor iedere school en soms zelfs voor iedere klas een andere kleur en daarbij een eigen spijkerbroek of rokje, is heel goed. Er wordt nog heel ouderwets maar leuk veel gezongen op school. Angelo zingt, terwijl Oma hem onder de douche doet, het Arubaanse volkslied, dat de kinderen geleerd hebben in verband met de nationale feestdag (vlaggendag) op 18 maart. Laura zit op een nog nieuwe school, pas twee jaar oud, de Kudawechi school. Zij krijgt les van meneer Richard, die op ons erg prettig overkwam. Carla helpt hier een ochtend per week met Nederlands lezen. Wij hoorden dat hierdoor de kinderen vooruit gegaan waren met Nederlands.
Wij hebben van Angelo het zwemmen en het voetballen gezien en van Laura de tennisles. Dit alles natuurlijk in de buitenlucht.. Elke morgen heeft mama met jou, Carla gesport : afwisselend Zumba, Body pump, Shape it up en Spinning. Dat was heerlijk samen. Het culinaire aspect, met name het eten aan/op het strand en dan vooral samen, was geweldig. De Arubanen weten wel hoe ze het de toeristen naar de zin moeten maken.In het algemeen is de Arubaan heel vriendelijk en goedlachs. Sandro heeft het heel erg naar zijn zin met zijn werk.. Het ziekenhuis en poligebouw hebben wij ook gezien.Het huis op Tanki Leendert met steeds openstaande deuren en een grote tuin vinden we geweldig. In tegenstelling tot het kleine Maaspoortje zijn huis en tuin erg ruim.
Lieve Carla en Sandro, bedankt voor het aangenaam verpozen ! Zoals al bekend tot de volgende keer.
MASHA DANKI , AYO

Agnes en Paul

zaterdag 13 maart 2010

Laura salsa diploma





Vandaag was het afdansen voor level 3 en 2. De laatste 10 minuten mochten de ouders kijken en was er een certificaat. Voor degene die het programma "ik vertrek" op TV hebben gevolgd: Sabine en Reggie zijn eigenaren van Aruba Salsa en waren te volgen bij dit programma bij hun emigratie naar Aruba. Binnenkort start de nieuwe salsacursus (een niveautje hoger weer). Laura had nu 2 cursussen in één gedaan omdat level 2 te weinig meisjes hadden.

vrijdag 12 maart 2010

We zijn er uit



Jullie hebben een paar dagen niets gehoord, maar we hebben weer nieuws. We zijn er uit met de auto. Het is een Toyota Rav4 4x4 geworden. Een lekker stoere jeep met leuke accessoires zoals een sidestep, dakdragers en spiegels in carroseriekleur. Er komt ook nog een fietsendrager op voor als we naar Parke du Curazon gaan met de kinderen. Het was een moeilijke keuze. Niet alleen qua model en grootte van de auto, maar ook schakel of automaat. Ik wilde persee een schakel, maar we hebben nu toch een automaat. De limit editities zijn hier allemaal automaat en op het eiland rijd je niet harder dan 80 en moet je continue op de rem. Daarom is het toch een automaat geworden. Voelt wel raar de eerste keer als je altijd schakel gereden hebt. Het fijne is dat ik nu niet meer eerst naar Sandro's werk hoef, maar direct de kinderen kan halen en brengen. Ook s middags scheelt het veel tijd met ophalen. En genieten, want ik heb nog nooit zo'n jonge auto gehad. Hij is van 2008 en heeft 20.000 gereden. Gisteren hebben we mama en Paul uitgezwaaid. De week was veel te kort en is voorbij gevlogen. 18 Maart volgt er hier weer een feestdag, namelijk Dia National (dia di hymno y bandera = dag van de vlag en het volkslied). Alles staat hier nu in het teken van de vaderlandsliefde. De kinderen krijgen van alles op school over Aruba en maandag heeft Angelo een bustocht over het eiland. Ik ben gevraagd om als hulpmoeder mee te gaan (leuk!). Dinsdag begint onze hulp voor het eerst. In Nederland zou ik hard gelachen hebben om een werkster als je zelf niet werkt. Maar hier op Aruba komt er zoveel stof dat als je s ochtends de tafel hebt afgedaan, er s middags al een laag zand op ligt. Het huis is ontzettend groot en zeker als je de tuin nog hebt bij te houden is het teveel om alleen te doen. Dus doen de hulp en ik het samen vanaf volgende week. Het tarief is ongeveer de helft van Nederland, dus dat valt gelukkig mee. Verder moet ik dit weekend eens gaan nadenken over Angelo's verjaardag. Hij wil voor zijn kinderfeestje naar Pizza Hut, wat hier heel gebruikelijk is. Niet echt origineel, maar we zullen eens hard gaan nadenken. Aimee is ook alweer jarig geweest in Nederland (nogmaals gefeliciteerd). Op zulke momenten is het jammer dat je zo ver weg zit, om niet even langs te gaan. Laura krijgt een dezer dagen haar rapport. We zijn erg benieuwd. Laura vertelde me deze week niet meer terug te willen naar Nederland. Hier zijn we super blij mee, want juist voor Laura waren we het meeste "bang". Angelo is nog steeds wat opstandig. Hij moest vrijdag voor straf op de gang zitten op school omdat hij een klasgenootje geduwd had. Natuurlijk mag dit niet, maar voor mijn gevoel heeft hij nog niet 100% zijn draai gevonden. Ook het taalverschil op de kleuterschool speelt natuurlijk een rol. We gaan het beloningsbord van Nederland met smilies weer inzetten en gaan hem positief belonen als hij het goed gedaan heeft. Hij heeft gewoon wat meer tijd nodig. P.S.: Viggo en Sjoerd: er volgt nog post voor jullie vanuit Aruba.
Deze post gaat via Arke Fly ha ha. Angelo bedankt Britt wederom voor de leuke voetbalplaatjes. Ze blijven nu binnen komen met de post en er wordt druk geplakt.