Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geëmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

woensdag 24 december 2014

Open Monumentendag


Het groene huis (Cas Ecury)/Schelpstraat 42

Op 14 september jl. vond net als in Nederland hier de Open Monumentendag plaats (" Paseo Monumental"). Een unieke gelegenheid om diverse monumentale panden van binnen te bezichtigen. Op het beginplein ontving je na inschrijving een plattegrond en waren er hapjes, muziek en dans. 


Gerechtsgebouw


Het was nog een hele klus om alle gebouwen te bezichtigen in éen dagdeel, zeker met alle leuke rondleidingen erbij. Het Gerechtsgebouw is prachtig gerenoveerd en hier is te zien dat nieuw gecombineerd met het oude, monumentale, prachtig samen gaat.Eloy Arends huis Wilhelminastraat 8

Het ontwerp van het Eloy Arends Huis is van de Arubaanse bouwmeester Merdardo Dada Picus en gebouwd door wijlen van dokter Jacobo Eloy Maria Arends (Arubaans medicus die na voltooing van zijn studie in Amsterdam, gouvernementsarts en huisarts op Aruba is geweest. Tevens was hij de eerste Arubaan die benoemd is tot lid van de Raad van Advies. Het gebouw is een typisch voorbeeld van een Arubaans herenhuis. 


School 1888/Wilhelminastraat/Zoutmanstraat 6

Dit gebouw was de eerste openbare lagere school van Aruba (gebouwd 1887) naar ontwerp van de heer Antoine Martis. Het gebouw had nog geen sanitaire voorziening tot 1990. Rond 1953 werd het gebouw verbouwd tot Openbare Leeszaal en Boekerij. Momenteel zit de Algemene Rekenkamer in dit gebouw
Watertoren Oranjestad/J.G. Emanstraat 67

Het watertekort in het begin van de 20e eeuw leidde tot oprichting van de Landswatervoorzieningsdienst op Curacao in 1928. De dienst moest zorgen voor watervoorraad op Aruba, Bonaire en Curacao.  De LWW besloot om putten te graven waar bewoners gratis putwater konden tappen. In 1933 kwam in Balashi een zeewater destillatie inrichting. De watertoren van San Nicolaas is op 14 augustus 1939 geopend en die van Oranjestad op 04 november 1939. In 1996 werden deze watertorens overgedragen aan Stichting Monumentenfonds Aruba. In 2011 werd de watertoren Oranjestad gerestaureerd. Momenteel zit hier de Bezwaar Adviescommissie LAR. 


Bestuurskantoor (in de volksmond: de schelp)/foto: VMRG 


Het nieuwe bestuurskantoor is verbonden aan het oude, monumentale bestuurskantoor en bestaat uit 4 verdiepingen en heeft een elliptische vorm. Het kantoor is verbonden aan het historische bestuurskantoor van Aruba dus en huisvest de Arubaanse regering en haar adviseurs en stafmedewerkers. In het gebouw is veel gebruik gemaakt van gals voor het uitzicht en de inkijk. Vooral s avonds is het gebouw erg mooi verlicht waardoor het een stralend middelpunt is van Oranjestad. Ook leuk om te vermelden is dat op het dak windschermen staan met geperforeerde platen. De perforatie vormt het contour van het wapen van Aruba! Tijdens de rondleiding zag je ook de overgang van oud naar nieuw; echt heel mooi gedaan.

Huisje Wild/Schelpstraat 12

Wil je over alle monumentale panden iets weten, kijk dan eens op de website van de stichting monumentenfonds Aruba. 
Het is zeer de moeite waard bij gelegenheid een van de panden te bezoeken. In de tijd dat er nog geen airco's waren dacht men al na over het " op de wind bouwen"  en de manier van water afvoer. Laten we hopen dat er voldoende geld beschikbaar blijft om deze mooie panden in ere te houden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten