Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geëmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

donderdag 14 juni 2012

1 van de 7 wereldwonderen: Chitzen Izá


Maya vrouwen verkopen geborduurde zakdoeken voor El Castillo

Als ik een top 10 lijstje zou maken van alle dingen die ik tot nu toe gezien heb, staat deze er zeker bij: Chitzen Izá! Het is de best bewaarde Maya stad van Yucatan en zit vol raadsels. Het is dan ook niet voor niets één van de zeven wereldwonderen.Het mooiste gebouw is de rond 800 gebouwde piramide El Castillo (het kasteel). De gids heeft ons uitleg gegeven over het volstrekt astronomische ontwerp. Een paar voorbeelden:
de 4 trappen weerspiegelen de windrichten, verschillende aspecten komen overeen met de Maya-kalender en 2x per jaar treedt bij de noordelijke trap tijdens zonsopgang een fascinerende optische illusie op.  Het mooie is dat de piramide op een veel oudere laag staat. Dit konden we ook zien aan de oostkant (opgraving te zien).Aan de noordkant zie je 2 slangenhoofden. Deze vertegenwoordigen de god Kukulcan (de Maya-versie van Quetzalcoat). Door de speling van het licht lijkt het op bepaalde momenten van de dag alsof ze tegen de piramide op kruipen.Als je aan de noordkant van El Castillo staat en je klapt in je handen, dan hoor je een echo van een vogel terug. En zo zijn er nog veel meer dingen die zeer interessant zijn. Ook de uitleg van het balspel bijvoorbeeld. De balspelplaats was dan ook zeer de moeite waard. We konden er nog wel uren rondlopen, maar de bus had een afgesproken vertrektijd. Gelukkig konden we nog even verder dromen, want we gingen door naar het mooie plaatsje Valladolid, waarover in de volgende blog meer....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten