Wij, Sandro , Carla, Laura (2001) & Angelo (2004) zijn 28 december 2009 geëmigreerd naar Aruba. Via deze weblog willen we jullie laten deelnemen aan onze belevenissen.

woensdag 7 juli 2010

Reisverslag dag 3 Costa Rica: koffieplantage Finca DokaEen koffieplantage met bananenbomen er door voor de schaduw.

Na een heerlijke lunch hebben we s middags de koffieplantage Finca Doka bezocht. Deze ligt aan de voet van de Poas vulkaan en werd in 1929 aangelegd door koopman Clorindo Vargas. Het is nog steeds familie eigendom.

Het bestaat uit 15 vierkante meter koffiestruiken. In oktober begint het plukseizoen, als de vruchten rijp zijn. De oogsttijd loopt tot februari. Veelal worden dan seizoensarbeiders uit Nigaragua ingeschakeld. Omdat het oogsten nog steeds met de hand gebeurd kan men moeilijk Tiko's voor dit werk vindenHet is erg zwaar werk. We zijn onze rondleiding begonnen met een koffieproeverij en hebben daarna de verschillende stadia in het productieproces uitgelegd gekregen. Ook weet ik nu dat de koffie uit Nederland bijvoorbeeld Robuusta koffie is, een andere kwaliteit koffie. Costa Rica moet concurreren met omringende landen en gooit het daarom niet op kwantiteit maar op kwaliteit. De koffie van Costa Rica is de Arabica koffie en van de allerhoogste kwaliteit. Er worden ook bonen naar Europa gestuurd om de caffiëne er uit te halen. De caffiëne wordt vervolgens in Europa behouden om ze in Red Buul of cola te stoppen. Erg interessant om te zien en er was een mooi uitzicht op de berghellingen en de vallei beneden. Tussen de koffieplanten staan bananenbomen. Deze zijn bedoeld voor schaduw. Wist je trouwens dat er bijvoorbeeld in dark roasted koffie evenveel caffiëne zit dan in medium koffie? Alleen de smaak verschilt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten